La Baronia d’Escornalbou, històries de pobles a peu d’una fortalesa

La Baronia d’Escornalbou, històries de pobles a peu d’una fortalesa

por | May 21, 2012 | Viajes Gastro

Des de d’un castell-monestir fins a un viaducte declarat Patrimoni Industrial de Catalunya, aquest territori amaga sorpreses per al visitant.

Als peus de la Serra de l’Argentera estén el seu domini un territori de petits pobles carregats d’història, en els quals perdre’s sense pressa. D’orígens ancestrals, els municipis que integren la Baronia d’Escornalbou (Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera i Vilanova d’Escornalbou juntament amb el nucli de l’Arbocet), creada en el segle XII per a repoblar aquesta zona de Muntanyes de la Costa Daurada, conviden al visitant a recórrer-los i gaudir de les seves possibilitats de naturalesa, patrimoni cultural i gastronomia.
 
Entre les propostes, descobrir-los a través dels seus carrers i senderes sense deixar d’endinsar-se en els seus paratges naturals, bé amb bici o a peu. L’Arbocet constitueix el punt de partida per a no perdre’s ni un màgic racó d’aquest bucòlic territori d’interior situat a pocs quilòmetres de la costa de Tarragona.
 

L’Arbocet, l’encant d’un petit poble

Integrat únicament per dos carrers, el de Baix i el de Dalt, les seves petites dimensions no impedeixen que albergui en el seu interior autèntiques relíquies de l’arquitectura. És el cas de les dues Torres de defensa, una rodona i altra quadrada. La tradició afirma que la primera allotjava als cristians i que la segona va ser habitada pels àrabs.
 

Vilanova d’Escornalbou, entre boscos

En aquest punt de la ruta, el visitant accedirà al castell-monestir d’Escornalbou originari del segle XII. En el seu interior es pot admirar una església romànica, la sala capitular, les restes del claustre i algunes de les estades senyorials. Situat en un turó, la seva elevada posició ho converteix en un mirador privilegiat des del qual contemplar un horitzó poblat pels boscos d’Escornalbou, els pobles construïts als seus peus i gaudir de les vistes que ofereix la Costa Daurada. Aquests pobles es comunicaven entre ells per antics camins que avui donen lloc a rutes de senderisme, com la que transcorre ‘De Vilanova a les ermites, talaia i far del Baix Camp’.
 

L’Argentera, al capdamunt de la serra

Situat a 344 metres d’altitud, en la vessant oriental de la serra del mateix nom, l’Argentera és un d’aquests pobles amb carrers que conviden a passejar per a, poc a poc, anar-se trobant amb els punts d’interès que ho enriqueixen. Així, el visitants es toparan amb l’Església de Sant Bartomeu que data de 1750; la Font Vella, l’aigua de la qual era utilitzada en les cases del poble abans que es portés a terme la canalització; o el cementiri que és una reproducció a escala reduïda d’un parisenc.
 

Duesaigües, aigua entre ponts

Parlar de Duesaigües és parlar de dos ponts construïts en 1893 per salvar els desnivells dels barrancs d’Enseula i dels Masos. Aquest últim, el viaducte dels Masos, està considerat com Element del Patrimoni Industrial de Catalunya i es presenta com una imponent construcció de catorze arcades de maó vermell i pedra en dos nivells.
 

Ruidecanyes, passeig pels dies de la setmana

Els carrers d’aquest poble duen per nom el dels dies de la setmana, excepte el del dijous. La seva elevada ubicació el converteix en un excel·lent mirador des del qual contemplar l’entorn i, al lluny, veure com el mar es dibuixa en l’horitzó. Per a descansar i practicar activitats a l’aire lliure, el pantà de Riudecanyes, perfectament integrat en el paisatge, contribueix a la creació d’un entorn bucòlic en el que, entre altres activitats, practicar la pesca.
 
A més també pot visitar-se el Centre d’Interpretació dels Fruits del Paisatge, un espai on a través d’audiovisuals, panells i jocs conèixer els diferents paisatges del Baix Camp i els productes que en ells poden trobar-se: avellanes, olives, garrofes, oli… I és que Ruidecanyes, Duesaigües i Vilanova d’Escornalbou són productors de l’oli de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, el prestigi del qual es deu a la seva qualitat i a una producció acurada.
 

La marca turística Muntanyes de la Costa Daurada

Les diferents incursions en el turisme cultural, tant en l’actiu com en el de naturalesa propera de la Costa Daurada, es promouen a través de la marca turística de recent creació Muntanyes de la Costa Daurada, impulsada pel Consell Comarcal del Baix Camp. L’objectiu d’aquest segell turístic de qualitat és donar a conèixer la gran quantitat i diversitat de recursos turístics dels municipis de muntanya propers als municipis de platja de la zona.
 
La nova marca turística basa el seu atractiu en una oferta vinculada a l’essència i la tradició del món rural, amb un paisatge geogràfic i cultural molt diferent al del litoral, però al seu torn, situat a pocs quilòmetres de distància de platges tan concorregudes com les de Cambrils, Salou o Miami Platja, i de ciutats tan dinàmiques com Reus o Tarragona.

Tags:

Share Article

About Me

Redacción CartaVariada

Redacción CartaVariada

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry printing and typesetting industry.

Recent Posts

Hotel & Club Primero Primera, nueva propuesta gastronómica

Hotel & Club Primero Primera, nueva propuesta gastronómica

Nos llega una nueva propuesta Hotel & Club para la parte alta de Barcelona en la zona de Tres Torres (Doctor Carulla 25-29) en Barcelona, dónde podremos disfrutar del concepto «Hotel Boutique» en un edificio de 1955. Se definen como «atípico y encantador» hotel boutique y nos prometen un ambiente relajado y exclusivo sin estridencias.

Restaurant Xavier Pellicer. Su casa

Restaurant Xavier Pellicer. Su casa

Xavier Pellicer ya tiene casa, después de una larga trayectoria con jefes y socios, ahora el chef catalán tiene su propio y particular negocio.

Atrás deja estrellas Michelin, para crear un espacio propio, donde trabaja con materia de pequeños productores con los que crea un estrecho vínculo.Un espacio claro, donde abunda el blanco, y como a él le gusta la cocina está a la vista de los clientes. Reencontrarse con Xavier Pellicer es siempre descubrir nuevos sabores, nuevas texturas, incluso nuevas formas de cocinar.

TicTaste, take away saludable

TicTaste, take away saludable

Nace en Barcelona la nueva cadena TicTaste, un nuevo concepto de take away de comida saludable. Inspirada en referentes internacionales y nacionales, TicTaste empieza en un local en la calle Balmes de Barcelona.

Pierre Music Food and Drinks Sitges. Correcto sin más.

Pierre Music Food and Drinks Sitges. Correcto sin más.

Pierre Music Food and Drinks, correcto, nada más. Sábado en Sitges y menú en el puerto de Aiguablava. Pierre Music Food and Drinks, un lugar para habituales del puerto, con un menú de 19,90 €, correcto.Una cocina sin ninguna característica especial, mezcla de Italia, Francia y mediterránea.